Aliança per impulsar nous models de Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària

Coopdevs s’uneix a diferents entitats de diferents sectors —energia, tecnologia i gestió de l’economia social— com Som Energia i e-Plural, que agrupa EPI, Mycelium Networks, Som Mobilitat, Suno i Tandem Go, per a impulsar Comunitats Energètiques arreu del territori català i continuar avançant en la transició energètica transformadora. 

Les Comunitats Energètiques impulsades des de l’economia social són agrupacions de persones particulars, entitats, ajuntaments i/o petites i mitjanes empreses organitzades principalment en forma de cooperatives o associacions. Existeixen per transformar el seu territori cap a un model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, inclusiu, democràtic, descentralitzat i en mans dels membres que en formen part, ja siguin persones, empreses o entitats.

Amb aquesta aliança ajuntem coneixement i experiència per analitzar, avaluar i desenvolupar diferents models de Comunitats Energètiques i implementar diferents proves pilot durant els pròxims mesos. Aquests models són diversos en funció de les característiques del territori i es dirigeixen a diferents agents: administracions públiques (conjuntament amb la ciutadania), particulars (famílies, comunitats de propietaris, comerços, etc.), associacions empresarials i sectorials (polígons industrials, cooperatives i empreses agràries) i també a entitats de l’economia social. 

Ara mateix, com s’explica al web del projecte www.somcomunitats.coop, s’està treballant en l’anàlisi d’aquests models de Comunitats Energètiques i desenvolupant les eines de gestió tecnològica i governança que permetin replicar i accelerar la creació de Comunitats Energètiques, la seva escalabilitat i una gestió àgil. 

Un altre dels propòsits del projecte, anomenat “Impuls de les Comunitats Energètiques a Catalunya”, és començar a caminar cap a la transició energètica amb els valors de l’economia social, perquè puguin emergir espais col·lectius on es comparteixi l’organització i la producció de més recursos a part de l’energia (com l’alimentació, l’habitatge i les cures), generant impactes positius a escala local arreu del territori.

Aquest projecte rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, dins del marc de Projectes Singulars 2021-2022.

Les organitzacions que promouen aquesta proposta provenen dels sectors de l’energia, la tecnologia i la gestió d’empreses de l’economia social:

 • Som Energia: cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, que es dedica a la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable, per impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un altre de 100% renovable.
 • Coopdevs: cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que ofereix serveis professionals de consultoria i desenvolupament tecnològic. Fomenten la intercooperació en l’àmbit tecnològic a través de coneixements en obert i codi obert, mancomunant solucions que redueixin costos i assegurin la continuïtat dels projectes al llarg del temps.
 • e-Plural: sorgeix de la col·laboració en projectes relacionats amb la transició energètica, la mobilitat sostenible i desenvolupament de l’economia social i solidària entre les següents entitats:
  • EPI: cooperativa de serveis sense ànim de lucre que ofereix serveis d’eficiència energètica i d’energies renovables als seus clients, incloent-hi des de l’estudi fins a l’execució dels projectes.
  • Mycelium Networks ofereix solucions per a l’internet de les coses basades en la plataforma propietària SmartDataSystem, que permet expandir l’oferta digital de serveis energètics incloent aplicacions preconfigurades. 
  • Som Mobilitat: cooperativa de consum sense ànim de lucre que ofereix serveis i productes de mobilitat per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible. 
  • Suno: cooperativa de treball sense ànim de lucre especialitzada en energies renovables. Està especialitzada en l’assessorament energètic, la redacció i direcció d’obra de projectes executius, entre altres. 
  • Tandem Go: cooperativa de treball sense ànim de lucre que forma part del grup cooperatiu Tandem Més i que ofereix solucions innovadores a empreses de l’Economia Social i Solidària i a altres entitats i organitzacions per ampliar la seva eficiència en la gestió de produccions, recursos, equips i vendes. Promou i finança la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball:  

Promou i finança la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball:

Business Intelligence per a l’Economia Social i Solidària